17 lutego 2013

pieczona pierś z kurczaka z brokułem

Coś na co dzień, ale i od święta. Idealne na niedzielny obiad. Zdrowo, niskokalorycznie, smacznie, bardzo prosto i nie drogo.
Efekt końcowy zdecydowanie przerósł moje oczekiwania. Narzeczony nie mógł się najeść i tylko mlaskał komunikując, jak bardzo Mu smakuje. Ja sama powoli delektowałam się smakiem. To będzie coś, co od dzisiaj będzie częściej gościło na moich talerzach.

Przeze mnie pierś z kurczaka została podana z gotowanym w łupinie ziemniakiem i sałatką z pomidorkami koktajlowymi.

Polecam wypróbować i dać znać, jakie są Twoje wrażenia ;)


Składniki:

- 150 g piersi z kurczaka
- 1 różyczka brokuła
- łyżeczka margaryny lub masła
- sól, pieprz, przyprawa do kurczaka

Wykonanie:

Pierś z kurczaka lekko rozbić tłuczkiem. Od wewnętrznej strony oprószyć pieprzem oraz solą. Brokuł umieścić na stronie przyprawionej i owinąć go mięsem tak by maksymalnie przykrywało warzywo. Można związać mięso nicią. Zewnętrzną stronę posypać przyprawą do kurczaka. Całość zawinąć w folię aluminiową spożywczą razem z łyżeczką margaryny. Dusić w temperaturze 180 stopni ok. 30 minut.

Smacznego ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz