13 lutego 2013

szybka sałatka z tuńczykiem

I znowu sałatkowo. Tym razem coś w sam raz na kolację lub na śniadanie. 
Szybki, prosty i niedrogi posiłek. U mnie sprawdza się na każdą okazję.

Składniki:
  • puszka tuńczyka - ja przeważnie używam tego w sosie pomidorowym i z warzywami
  • torebka ryżu lub 200g makaronu gwiazdki (byleby był drobny)
  • 4 duże kiszone ogórki 
  • 1 mała cebula - dla złagodzenia smaku może być czerwona
  • pół puszki kukurydzy
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka ketchupu
  • sól, pieprz
Wykonanie:

Ryż ugotować, w międzyczasie tuńczyka rozdrobnić, pokroić ogórki i cebulę na drobną kostkę. Majonez, jogurt i ketchup razem wymieszać, doprawić do smaku. Wszystkie składniki wymieszać w jednym naczyniu. Schłodzić przed podawaniem.

Smacznego ! ;)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz