28 listopada 2012

Muffiny

Babeczki mocno cynamonowe


Przepis wzorowany na przepisie z Kwestii Smaku na "Maślane babeczki z białą czekoladą".
Dla mnie najprostszy, najszybszy i najtańszy przepis. Taki 'mój' uniwersalny przepis, baza do każdego smaku.
Tym razem upieczone z okazji moich niedzielnych imienin. Druga porcja była czekoladowa, ale to innym razem ;)

Składniki:
  • 120 ml mleka
  • 120 g masła
  • 120 g mąki
  • 120 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej (niekoniecznie)
  • szczypta soli
  • 1 roztrzepane jajko
  • pól opakowania cynamonu
  • migdały w słupkach do posypania na wierzch
Wykonanie:

Mleko razem z masłem i cukrem wanilinowym rozpuścić do jednolitej masy na małym ogniu. Ostudzić.
Produkty sypkie, tj. mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i cynamon razem dobrze wymieszać.
W międzyczasie piekarnik nagrzać do 170 stopni. Przygotować formy na babeczki.
Produkty sypkie wymieszać powoli z płynną masą. Na samym końcu dodać roztrzepane jajo.

Wylać gotową masę do papilotek lub silikonowych form, zostawiając od góry ok 2 cm. Posypać migdałami.
Piec ok. 20 minut do momentu wyrośnięcia ciasta i zarumienienia. Po włożeniu do nich patyczka (ja często używam po prostu wykałaczek) ciasto nie może się do niego przyklejać.

Smacznego!









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz