27 stycznia 2013

danie wege - makaron razowy z pieczarkami na szpinaku w sosie śmietanowym

Kilka dni temu ktoś mi bliski, z racji iż jest wege, poprosił mnie o danie wegetariańskie. Obiecałam coś wymyślić,  w dodatku w miarę szybko, a że sama nie lubię ludzi niesłownych, dotrzymałam słowa. M. daj znać, czy satysfakcjonuje Cię moja propozycja ;)
Osobiście uwielbiam tego typu kombinacje - ulubiony makaron, ukochane pieczarki i szpinak, który odkryłam na nowo jakiś już czas temu.



Składniki:

  • 6-8 pieczarek średniej wielkości
  • 2 garści szpinaku liściastego lub 3 łyżki siekanego
  • porcja makaronu razowego
  • 1,5 łyżki masła
  • 1,5 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżeczki mąki
  • 200 ml wody
  • sól, pieprz, wegeta





Wykonanie:

Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu.
Roztopić masło na średniej wielkości ogniu. Pieczarki obrać, pokroić w dużą kosteczkę, szpinak grubo posiekać, wrzucić obydwa produkty na patelnię i powoli dusić. Kiedy pieczarki zmiękną, dodać śmietanę i wodę. Po podgrzaniu całość posypać mąką i dobrze wymieszać. Sos powinien mieć dość gęstą konsystencję. Doprawić do smaku.









Smacznego !



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz