To zdecydowanie jeden z moich faworytów maminych! Jedno z pierwszych skojarzeń na hasło "domowe obiadki". Uwielbiają rodzice, uwielbiam ja z siostrą, pokochał je również mój narzeczony (i nie tylko dlatego, że są z sosem pomidorowym, który kocha w każdej postaci!).
Łatwe i tanie w przygotowaniu, jednak czasochłonne. Choć zdecydowanie mniej niż te zwykłe, klasyczne gołąbki z ryżem i w kapuście ;)
Składniki (na 4 porcje):
- 0,5 kg kapusty białej
- 30 dag ulubionego mięsa mielonego
- 2 średnie cebule
- 3 łyżki kaszy manny
- 2 jajka
- 1 przecier pomidorowy
- vegeta, sól, pieprz
- bułka tarta
- olej do smażenia
- woda
- śmietana 18%
- mąka
Wykonanie:
Kapustę razem z cebulą drobno posiekać. Posolić, pozostawić na 5 min. Uzyskany sok odlać. Dodać kaszę, jajka i 2 łyżki przecieru, wymieszać. Doprawić do smaku. Wyrobiony farsz obtoczyć w bułce tartej i usmażyć z obydwóch stron.
W międzyczasie przygotować pomidorowy sos. Resztę przecieru wymieszać ze szklanką wody, 2 łyżkami śmietany i 2 łyżkami mąki, doprawić.
Gotowe kotlety dusić w sosie przez ok 30 min, najlepiej w naczyniu żaroodpornym w temperaturze 160◦C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz